13 května, 2021

Datlový sirup: Na co se dá využít? + Super recept

Datlový sirup je zdravou variantou slazení, která dokáže plně nahradit klasický bílý cukr. Navíc je dnes běžně dostupný. Sirup má nízký glykemický index, je tedy vhodný i pro diabetiky nebo při redukční dietě. Datle, které jsou základem, jsou plné vitamínů a prvků. Ty pomáhají k lepší koncentraci a jsou skvělé pro rychlé doplnění energie. Naučíme vás, jak datlový sirup používat i jak si jej vyrobit v pohodlí domova. Navíc vás na konci čeká jeden skvělý recept na sladký dezert.

Datlový sirup se používá jak na vaření a pečení, tak i k polití zmrzliny, palačinek a jsou tací, kteří si jím sladí i kávu. Vyzkoušejte to sami a přesvědčte se o tom, že je to vážně dobré. Je však tato náhražka skutečně zdravější variantou nebo se tak jen tváří jako je tomu třeba u agávového sirupu? 

Datle a datlový sirup 

Jednoduše se extrahuje z celých datlí. To je druh ovoce, které roste převážně v Asii a Africe, protože se mu daří tam, kde je sucho a teplo. Plody jsou podlouhlé 5-7 cm s peckou uvnitř. Hnědočervená dužina je sladká a lepivá. Dá se sladit i samotnými plody, pokud je nasekáte najemno a přidáte třeba do těsta. U nás je má spousta lidí spojených převážně s Vánocemi, kdy jsou z nich vyskládány celé regály. Každý jistě zná bílou mističku a datle vyskládané vedle sebe. Jsou plné energie, tak byly hojně konzumovány lidmi, kteří překonávali poušť. Dále jsou také výborným prostředkem k soustředění. Proto se jim občas přezdívá „studentské ovoce”. Jsou skvělým potravinovým oživením pro sportovce, workoholiky, kteří svou práci proměnili ve svůj život, kojící maminky a všem, kteří mají velký výdej energie. 

Sirup se získá tím způsobem, že celé datle musíte povařit. Tím sice přijdou o některé cenné látky, vitamín a živiny, ale zase je pak můžete extrahovat. Zahustit vlastně vyvařený filtrovaný vývar.  Toto sladidlo bylo kdysi k dostání pouze ve specializovaných obchodech se zdravou výživou. Dnes jej koupíte v každém větším supermarketu. Lidé zvyšují svoji poptávku. Má mnohem méně kalorií, avšak i tak byste měli být obezřetní a zaměřit se spíše na množství přijatých cukrů, ať už jsou odkudkoliv. Pokud tak neučiníte, bude vám každá snaha o nápravu zdraví, jako je třeba jarní detox nebo redukce váhy, k ničemu. 

Glykemický index datlového sirupu 

Odborníkům to nedalo spát a prověřili zdravotní účinky sirupu na zdraví. Dá se říci, že pokud budete sladit datlovým sirupem místo cukru, dodáte tělu i potřebné výživné látky, a nejen sladkou chuť. Spousta potravin se dnes na obalech označuje i číslem uvádějící glykemický index. Mnoho lidí se tím nezabývá, ale třeba takový diabetik bez toho nemůže žít. Tato hodnota udává, jak se po konzumaci daného jídla bude chovat hodnota glukózy v krvi. Pokud je hodnota nad 70, je příliš vysoká a vede to k obezitě a k usazování viscerálního tuku. Jestliže se však pohybuje do 20, jedná se o nízký náběh změny hladiny cukru v krvi.   

Hodnota glykemického indexu datlového sirupu je nízká. Takže to pro vás znamená, že když jej sníte, nevystřelí vám cukr do astronomických výšin moc rychle. Nebudete mít za chvilku zase hlad a chuť na něco sladkého, abyste opět doplnili energii.  

Složení datlového sirupu 

Hlavní složkou sirupu jsou datle. Čím větší procentuální podíl uvidíte na obalu výrobku, tím bude sirup kvalitnější, hustější a chutnější. Nejlépe je tedy vybírat takové výrobce, kteří uvádí 100 % datlí. Datle obsahují mnoho látek jako jsou draslík, hořčík, železo, vlákninu, vitamín B1 a B5, tryptofan (usnadňuje usínání a prohlubuje spánek), aminokyseliny, a pak také cukry. Také je plný vlákniny, takže příznivě ovlivňuje činnost střev a trávicího ústrojí. Podobně jako švestky.  

Výroba domácího datlového sirupu 

Ne vždy máme doma po ruce lahvičku, ze které bychom si vymačkali potřebné množství. Nebo se nám nemusí líbit cena produktu prodávaného v obchodě. Pak se naskýtá možnost, a to vyrobit si jej doma. Ten bude prostě chutnat nejvíc, a navíc bude mít zachovány všechny výživné látky, které jsou i v syrových datlích. Ty u průmyslově vyráběného sirupu nehledejte. A co je potřeba k výrobě? 

Domácí datlový sirup připravíte z datlí, skořice a vody.
Domácí datlový sirup připravíte z datlí, skořice a vody. Zdroj: Freepik

Ingredience: 

  • Cca 15 dkg datlí 
  • 1 šálek horké vody
  • ½ lžičky skořice

Postup: 

  • Datle vložte do misky, zalijte je horkou vodou, aby byly ponořené a nechte půl hodiny působit. Respektive tak dlouho, dokud nebudou na dotek měkké. Tady bude záležet na druhu a stáří.  
  • Vodu slijte, datle přesuňte do vysoce výkonného mixéru a mixujte. Přilévejte teplou vodu dle potřeby. Cílem je vytvořit hustý sirup.  
  • Přelijte do skleněné uzavíratelné láhve a umístěte do chladu. Nejlépe do lednice. Trvanlivost sirupu můžete prodloužit přidáním pár kapek citronové šťávy. 

Kam všude se hodí datlový sirup 

Datlový sirup se dá použít téměř všude tam, kde je potřeba dodat sladké chuti. Tedy do krémů, dezertů, buchet, nápojů, smoothie nebo do ovesných kaší, a také jím ochutíte domácí müsli. Má velmi tmavou barvu, takže jídlo a nápoje zabarvuje. Na to je potřeba myslet. Pokud byste chtěli světlý koktejl, museli byste volit jiné přírodní sladidlo, jakým je třeba med.  

Datlový sirup lze použít jako formu zdobení dezertů.
Datlový sirup lze použít jako formu zdobení dezertů. Zdroj: Freepik

Jak působí datlový sirup na zdraví člověka 

To, že nám pomůže k menšímu hladu, k efektivnější práci i k lepšímu spánku již víme. I jsme již psali, že dokáže dodat hodně energie a má malý glykemický index. Jaké jsou další výhody?  

  1. Pozitivně působí na činnost střev, protože mají hodně vlákniny, rozpustnou i nerozpustnou.  
  1. Díky vysoké koncentraci draslíku redukuje hladinu sodíku v těle, a tím zabraňuje mrtvici. 
  1. Snižuje cholesterol. 
  1.  Víte, že pojídáním datlí a konzumací sirupu, chráníte své zuby? Obsahují fluor, který obnovuje zubní sklovinu. 
  1. Díky železu napomáhá léčit anémii. Nemocní lidé jí datle na kila. 
  1. Kdo potřebuje pomoci v postelových hrátkách, může vyzkoušet babský recept. Namočit a následně rozmixovat datle v kozím mléce s medem a kardamomem. 
  1. Váže na sebe alkohol, takže je skvělým pomocníkem při intoxikaci. 
  1. Užívá se u rakoviny břicha. 
  1. Zlepšuje zrak a noční slepotu. 

Nedávné výzkumy studentky ve Velké Británii ukazují, že datle jsou nejspíše i antibakteriální. 

Cena datlového sirupu 

Dnes už nejde o nijak extra drahou záležitost. Je logické, že je jeho pořízení nákladnější, než je tomu u klasického rafinovaného bílého cukru. Ten rozhodně do zdravé stravy nepatří. Ale zase sirupu spotřebujete mnohem méně. Cena se pohybuje okolo dvou stovek korun. Což při dnešních cenách není astronomická cifra. 

Recept s použitím datlového sirupu 

Nemusíte si hledat hned recept, kde je primárně použit sirup. Stačí vzít jakýkoliv a tam sladidlo nahradit vaším vybraným. Avšak pozor, abyste recept nepozměnili málo. Jsou určité zásady jak na to

Brownie s datlovým sirupem jsou plné vlákniny.
Brownie s datlovým sirupem jsou plné vlákniny. Zdroj: Freepik
  • Pokud chcete sladit sirupem, musíte ubrat i tekutinu a přidat sypkou přísadu. Jinak by těsto bylo třeba moc hutné nebo tekuté, než bylo zamýšleno. Takže pokud se těsto dělá z 400 g mouky, 200 ml oleje, 150 g cukru a 200 ml mléka – nahradíte všechen cukr sirupem, pak přidáte 50 g mouky a uberete po 50 ml tekutin.  
  • Nezapomeňte, že každý sirup sladí jinak. 
  • Ve chvíli, kdy byste do těsta přidali příliš sirupu, nevykyne. Volte tedy takový, který je sladivý podle aktuální potřeby anebo se naučte skoro nesladit. 
  • Část sirupu lze nahradit najemno pokrájenými rozinkami nebo datlemi. 

My vám nyní představíme recept na moučník, který je velmi oblíbený. Jedná se o brownies s datlovým sirupem. Tento dezert milují děti i dospělé. Upečte jej k nedělní kávě a budete mít plusové body u všech mlsounů rodiny. 

Ingredience: 

  • 130 g povoleného másla
  • 210 g datlového sirupu
  • 1 lžička vanilky, lze vynechat
  • 80 g kvalitního holandského kakaa
  • ¼ lžičky soli
  • 2 vejce
  • 90 g mouky, lze použít celozrnnou nebo i bezlepkovou
  • ¼ lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 60 g nahrubo nasekané čokolády

Postup: 

  1. Do mísy vložte máslo, sirup, kakao, sůl a vanilku a vše vyšlehejte. 
  1. Poté přidejte vejce a mouku prosetou s kypřícím práškem. 
  1. Nakonec do těsta přimíchejte čokoládu a nalijte vše do vymazané a vysypané formy. 
  1. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C na cca 20 minut. Pečte tak dlouho, dokud nebude na dotek pevné. Uvnitř by mělo ještě trochu lepit. Tady se vyplatí skutečně troubu hlídat. Když to v ní ponecháte dlouho brownies budou moc tvrdé. 
  1. Podávejte vychladlé třeba s kopečkem zmrzliny. 

A jak jste na tom s používáním sladidel, především datlového sirupu vy? Najde se u vás doma?

Jsem maminka, žena mnoha zájmů. Copywriterka na volné noze. Dělám to, co mě baví.