9 května, 2023

Jak dlouho vařit brambory ve slupce i bez slupky? 

Někým jsou milovány, jiný je zase moc nemusí. Musíte však vědět, jak dlouho vařit brambory, aby chutnaly jako božská mana a nedrolily se po talíři. Je totiž rozdíl v tom, zda je vaříte se slukou nebo bez. Také záleží na jednotlivé odrůdě, ale stačí číst etikety a hned budete mít jasno. Brambory jsou každopádně skvělou přílohou zeleninou i hlavním jídlem. A navíc jsou levné, celoročně dostupné a poskytují mnoho variací při vaření. 

Jednoduchá zelenina 

Brambory jsou vlastně hlízy rostoucí v půdě. Kdo má užitkovou zahradu, jistě tam má i pár řádek, kde si brambory pěstuje. Naše babičky ani jinak nežily. Co si nevypěstovaly, to neměly. A zrovna tato zelenina není nijak náročná. Stačí zasadit sazečky a pravidelně zalévat. Pak stačí vykopat vždy pár kousků k obědu nebo na konci sezony všechny vyndat z hlíny a pořádně uskladnit.  

Lidé žijící v domečku s velkými skladovacími prostory to mají mnohem jednodušší. V bytě je to o něco složitější. Tam si 10 kg pytel prostě nepostavíte doprostřed obývacího pokoje. Je lepší tedy kupovat po menší váze. V teple totiž mají tyto hlízy tendence klíčit. A to není nic dobrého. Rychleji tak totiž křehnou a měkkou a pak je musíte hned spotřebovat nebo po pár dnech vyhodit.  

Brambory a jejich výživové hodnoty 

Víte, že brambory mají v sobě hodně vitamínu C? Najdete v nich ale i vitamín B, zinek, železo, hořčík a draslík. Avšak s konzumací to zase nepřehánějte. Vyskytuje se v nich i toxin solanin, v těch nazelenalých na jaře nejvíce, který postihuje pohybové ústrojí, především klouby, a může rozjet i revmatismus. Takže s mírou a střídat s jinými přílohami.  

Každý zná brambory jako žlutou či červenou potravinu. Dá se připravit jako kaše, bramboráky, na kostičky, šťouchačky, knedlíky apod. Jsou dětem zaváděny mezi prvními příkrmy, milují je starší děti i dospělí v podobě hranolek a chipsů. Mají mnoho podob i názvů. V různých koutech Česka byste si tak mohli objednat jedno jídlo, ale pod jinými názvy jako třeba kobzole, zemáky, erteple nebo třeba zemská jablka. Záleží na krajině a nářečí.  

smažené brambory
Hranolky milují děti i dospělí. Zdroj: Pixabay.com

Jak dlouho vařit jednotlivé druhy brambory 

Jak již bylo řečeno výše, brambory dělíme na několik typů. Na tom základě je pak i odlišnou dobu vaříme a používáme v různorodých receptech. Jejich varné typy A-C jsou vždy uvedeny na etiketě a sáčku.  

  • Varný typ A — Má tuhou dužinu. Nejpevnější ze všech. Jen tak snadno se nerozvaří, takže se hodí k vaření ve slupce, nakrájené na kostičky, do bramborového salátu a všude tam, kde chcete zachovat klasický vzhled uvařené brambory. Prostě udrží tvar, protože jsou nejméně moučné a nerozpadají se. 
  • Varný typ B — Jsou lehce moučnaté. Mají polotuhou vlhkou dužinu. Po uvaření se lehce rozpadají, takže je snadno rozmačkáte třeba vidličkou. Můžete z nich ale připravovat i bramboráky, hodí se do guláše, do salátů. Dají se smažit, obalovat. Mají polopevnou konzistenci. 
  • Varný typ C – Tady je už asi jasné, že jde o nejměkčí typ, nejmoučnější. Po uvaření se používají hlavně na knedlíky a kaši. 

Jak správně vařit brambory? 

Pokud si chcete zajistit vždy skvělý pokrm je vhodné dodržovat jistá pravidla. Jestliže se chystáte vařit brambory ve slupce, je vhodné předtím brambory omýt a vydrbat kartáčem. Zbavíte je tak nečistot, hlíny a prachu. Poté nožem odřízněte klíčky, zelené a nahnilé části. Brambory omyjte i v případě, že je oloupete. Při manipulaci s nimi je totiž lehce zašpiníte, a navíc propláchnutím zbavíte hlízy trochu škrobu. V ideálním případě krájejte brambory na stejně velké kousky. Nestane se vám tak, že některé kousky už budou hotové a zbylá půlka ještě ne. 

Brambory se vaří různě dlouho, v závislosti na varném typu. Taky záleží, zda je vaříte v hrnci, mikrovlnce nebo papiňáku. A jak poznáte uvařenou bramboru? Vezměte vidličku a přitlačte na brambor. Jestli je měkký, je akorát. Je to dle šéfkuchařů lepší než do nich píchat nožem. Také by se měl hrnec naplnit vodou natolik, aby brambory byly celé ponořené. A to nejdůležitější. Všichni jsme tak nějak zvyklí vše nachystat, napustit studenou vodu a dát vařit. Jenže tak je to špatně. Lepší je napustit teplou nebo brambory hodit až do vroucí vody. Urychlí se tím jejich doba vaření a zachová se lepší chuť a výživová hodnota. 

příprava brambory
Jak správně vařit brambory bez slupky? Vše je o velikosti. Zdroj: Pixabay.com

Jak dlouho vařit brambory ve slupce? 

Je to šetrný způsob, jak zachovat co nejvíce vitamínu. Ty jsou ostatně důležité pro správné fungování imunity. Pod slupkou je jich právě nejvíc. Vyberte stejně velké brambory, omyjte je a připravte na vaření. Doba vaření tímto způsobem je okolo půl hodiny. Skvělé na tomto typu úpravy je i fakt, že máte minimální odpad. Sloupnete pouze tenkou slupku. A tu můžete hodit slepicím či prasatům.  

Jak dlouho se vaří oloupané brambory? 

Pokud brambory předtím oškrábete, nakrájíte na stejně velké kusy a omyjete, bude vaření kratší dobu? Ano. Proč tomu tak je? Tím, že není hlíza v celku se rychleji prohřeje až do svého středu. Časová doba vaření je tak kratší zhruba o polovinu času. Takže pokud s obědem spěcháte, vždy škrábejte.  

Co děláte po vaření s vodou? Vyléváte do odpadu? Ano, čistí jej od usazenin, ale také je skvělý jako základ na zeleninovou polévku nebo vývar. Byla by škoda přijít o tu chuť. 

Rychlovaření 

Potřebujete skutečně rychle připravené brambory? Máte tlakový hrnec? Víte, jak dlouho vařit brambory v papiňáku? Postačí cca 5 minut a je hotovo. V mikrovlnné troubě je to ještě rychleji. Tam stačí brambory uzavřít s trochou vody v nádobě nebo sáčku. Pustit na 1000 W na 3 minuty a můžete podávat. 

Milujete brambory nebo je moc nemusíte?

Mým životem je má rodina. Mám mnoho zájmů a stále se pouštím do něčeho nového. Jsem hrdá na svůj první e-book, který jsem nyní dopsala. Baví mě psaní, hlavně o mateřství, dětech, bydlení a životě. Práce je můj koníček. Co víc si přát.