24 ledna, 2023

Jak udělat dobrou kávu i bez kávovaru

Milujete voňavou, čerstvě uvařenou kávu, ale nechcete se vám vydat desítky tisíc za kvalitní kávovar? Nezoufejte. Lahodný povzbuzující nápoj, na kterém si pochutnává celý italský národ, zvládnete hravě připravit i bez drahé výbavy. V klidu, doma a přesně tak, jak ho máte nejraději.

Na začátek je nutné říci, že pravé italské espresso si bez kávovaru bohužel nechutná. Dobrá káva má však mnoho podobného a byla by velká škoda nevyzkoušet na vlastní chuťové pohárky.

Naprostým základem každého perfektního šálku kávy je nepřekvapivě samotná surovina. Určitě sáhněte po kávě zrnkové, nemleté ​​– podle správného lesku, vůně a vzhledu kávových zrn dokážete snadno sami poznat, jak asi bude následný nápoj chutnat. A hlavně se vyhnete případným nepříjemným překvapením se starou kávou, která ztratila své aroma. Zrnka si zvládnete namlít na hrubost bez problémů sami, a to přesně v takovém množství, jaké vám vyhovuje. 

zrnková káva bez kávovaru
Zrnková káva bez kávovaru

Doma připravená káva chutná nejlíp

Způsobů, jak si voňavý černý zázrak připravit v domácím pohodlí, existuje přehršel. Nejznámější způsoby jsou tři – moka konvička , french press a džezva. Nebojte se cizích názvů a různých jmen, vždy se jedná o jednoduché zařízení na bázi konviček a papírových filtrů. výsledná káva bude v závislosti na způsobu přípravy vždy trochu jiná, takže se vyplatí nejdříve (třeba v kavárně) vyzkoušet, který styl přípravy kávy vyhovuje právě vám. Rozebereme si postupně.

Moka konvička – klasika po italsku

Hliníkový standard, který pravděpodobně najdete v každé italské domácnosti na světě, zvládnete za pár minut připravit vynikající kávu s typickým hořkým aroma. Z hlediska hrubosti namletí kávy se pohybuje mezi středním a jemným stupněm, asi tak na úrovni polohrubé mouky. Moka konvička má tu výhodu, že se nebojí ani přímého plamene, takže si ji s sebou můžete vzít klidně i pod stan. Do spodní části napusťte vodu až po rysku, sítko naplňte namletou kávou, ale nepěchujte, jen uhlaďte. Následně sešroubujte obě části dohromady a na středním plameni počkejte, než začnete do horní části vzlínat kávu. Utlumte oheň, jakmile káva dosáhne zhruba ⅔ objemu horní nádoby, odstavte ji z plamene úplně. Můžete podávat.

French press – na Dobříš přes Paříž, ale vždycky lahodně

French press svým jménem odkazuje k zemi svého původu, k půvabné Francii. Jde v zásadě o konvičku s pístem, který slouží ke stlačení vylouhové kávové sedliny. Ze všech tří zmiňovaných způsobů vyžaduje nejhrubší namletí kávových zrnek – jejich konzistence by měla připomínat cukr krystal. Před samotným použitím je dobrá konvička vymýt teplou vodou, následně nasypete cca 6 gramů kávy na 100 ml vody (záleží na tom, jak je váš french press velký). Teplota vody by měla mít ideálně 95 °C. Kávu po zalití dobře promíchejte, přiklopte vrchní části a nechte 3–4 minuty louhovat. Nakonec přidejte píst a kávu ihned rozlévejte. Rozhodně nenechávejte kávu jen tak stát, výsledný přelouhovaný nápoj by nebyl k pití.

čerstvá káva bez kávovaru
Čerstvá káva bez kávovaru

Džezva – je libo turka?

Ačkoli si to spousta lidí možná myslí, džezva má s původem typickým českým „turkem“ pouze svůj dávný. Od jmen metod se liší tím, že z výsledného nápoje se neodděluje ani dříve needlinovaná, ale také se opatrným naléváním. Proto vyžaduje velmi jemné, téměř prachové namletí kávových zrnek. Na každých 100 ml by mělo přijít zhruba 7 gramů kávy, kterou nasypete do džezvy a nádobku naplňte vodou asi do dvou třetin. Postavte se na plotnu a počkejte, dokud nezačnete pěnit. Nakonec odstavte, pěnu sklepněte a celkem dvakrát celou proceduru zopakujte, ale nikdy nechtějte nápoj projít varem. Servírujte ideálně do předehřátých šálků.

Mým životem je má rodina. Mám mnoho zájmů a stále se pouštím do něčeho nového. Jsem hrdá na svůj první e-book, který jsem nyní dopsala. Baví mě psaní, hlavně o mateřství, dětech, bydlení a životě. Práce je můj koníček. Co víc si přát.