12 března, 2024

Jaké je nevhodné ovoce v těhotenství? 

Zdravá strava je základ. I tak se ale najde nevhodné ovoce v těhotenství, kterému by se měla každá nastávající maminka vyhnout. Skoro každý už slyšel o tom, že si má denně dopřát 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce. To je z důvodu dobrého fungování těla, ale i to má svá pravidla, zvláště pokud je žena v jiném stavu. 

Zdravá strava i v těhotenství 

V těhotenství a kdekoliv jindy je určitě vhodné jíst dostatek ovoce a zeleniny. Propaguje se to dnes a denně. Zdravá strava by měla být samozřejmostí každého člověka spolu s aktivním pohybem a vyrovnanou myslí. Ale ruku na srdce. Kdo to tak má. Jde však udělat alespoň něco, aby se člověk cítil lépe a bylo mu dobře. V těhotenství taky jde nejen o maminku, ale hlavně o to nenarozené miminko, které si nemůže nic poručit. Snažte se tedy jíst tolik, kolik zmůžete. Ideální jsou 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce. Co si pod tím představit a jak toho docílit? 

ovoce jako džus
Jak sníst dvě porce ovoce denně? Zkuste džus nebo smoothie. Zdroj: Pixabay.com

Jedna porce je jako vaše dlaň. Tedy asi jedno jablko, dvě mrkve, jedna paprika, jedna miska salátu atd. Není to nic těžkého a složitého. Vůbec si tím hlavu nelamte. Důležité je to do sebe dopravit. Můžete zkusit i 100 % džusy a šťávy, ale jen ty bez doslazování a s vlákninou. Pak máte jistotu nejvyšší kvality. Můžete si na cestu do práce nebo na procházku do parku udělat smoothie do hrnečku nebo koktejl k snídani. Ovoce je pak ideální ke svačině. Zeleninou zase nahraďte alespoň polovinu obvyklé přílohy. Dopravíte tak do těla mnoho výživných látek a snížíte kalorický příjem.  

Nejíst nevhodné ovoce v těhotenství aneb co to vlastně znamená? 

Zeleninu můžete jíst od rána do večera. Ale s ovocem pozor. To je ideální kombinovat spíše ráno a v dopoledních hodinách. Má totiž v sobě dost cukru a energie, kterou je třeba spálit. Přirozeně se vyskytující cukry jsou v pořádku, ale také jich na večer nesmí být moc. Nejen že se po tom tloustne, ano i po ovoci, ale navozuje to trávicí procesy a kazí spánek. Tělo pak pracuje na plné obrátky a nevěnuje se tolik regeneraci, jak by mělo.  

Vybírejte si především sezónní ovoce. To je totiž v dané době nejchutnější a nejpřirozenější pro stravování v tom ročním období, v jakém dozrává. Příroda to má chytře vymyšleno. Opravdu si nekupujte předražené jahody v zimě, které chutnají jako podrážka. Počkejte si na ně na jaro a pak si je do sytosti vychutnejte. Na podzim si zase smlsněte na jablkách a hruškách. Vždy se snažte jíst čerstvé ovoce. Existují sice kandované a sušené verze, ale ty bývají opět příliš kalorické a sladké. Ovšem i zde platí, raději sušené ovoce než čokoládovou tyčinku.  

Ovoce vždy umyjte. I to, co pěstujete na své zahrádce. Nikdy nevíte, kdo na něj sahal před vámi nebo zda nebylo v kontaktu s nějakým zvířetem, třeba kočkou. Zbavíte ho prachu, pylu, špíny, mastnoty, bakterií a třeba i snížíte riziko přenosu toxoplazmózy. 

Je přímo nějaké nevhodné ovoce v těhotenství? 

Určitě je. Jsou to v podstatě citrusy a bobulovité ovoce jako jsou ananas, jahody a maliny. Mají hodně histaminu, po čemž vás může nepříjemně bolet hlava nebo vám způsobí zažívací potíže. Citrusy naopak mohou vyvolat alergickou reakci. I když jste jinak v pořádku, v těhotenství máte v těle jinou hladinu hormonů. 

papája a latex
Papája má vysokou hodnotu nebezpečného latexu vyvolávající stahy dělohy. Zdroj:Pixabay.com

Zapomenout byste měla i na konzumaci papáji. Její nezralá podoba je skutečně nebezpečná a pokud si nejste skutečně jistá, že je toto ovoce zralé, raději si počkejte na mlsání papáji až po porodu. Nezralé plody mají vysoký obsah latexu, který může způsobit bolest břicha, činnost dělohy a tedy kontrakce. Buď pak žena potratí nebo si vyvolá předčasný porod. Ani jedno není žádoucí. 

Jaké ovoce máte nejraději?