Přišli jste pozdě domů a všichni mají hlad? Pak je studená večeři pro děti tou ideální volbou. Je to totiž hotové za chviličku a vy budete královnou kuchyně. Hladové děti jsou totiž noční můrou. To vám potvrdí každá maminka. Samozřejmě nic nemáme proti teplým pokrmům, ale ty zařaďte do menu dne raději tehdy, když na to máte dostatek času. Studená večeře pro děti není jen rohlík se šunkou. Dají se vykouzlit i další pokrmy.
Co podávat na studenou večeři
Studená večeře je skvělou rychlovkou. Většinou k tomu stačí jen pár ingrediencí a je hotovo. Ne vždy přece musí na stole přistát teplá polévka nebo řízky s bramborem. Studený pokrm je také velmi chutný, sytý a dá se připravit na několik variací. Třeba takové pomazánky, které jsou u dětí docela oblíbené. Rodiče je zase vítají kvůli tomu, že do nich mohou propašovat různé pochutiny, které by jejich potomek jindy nepozřel. Navíc, pokud vám něco zbyde, můžete to dát do lednice a servírovat ke snídani nebo přibalit do aktovky jako svačinu.
Často se dělají nejen pomazánky ze zeleniny nebo třeba luštěnin, ale oblíbené jsou i sendviče, wrapy, saláty, obložené chlebíčky či celé talíře. Některá by mohla pomyslet i na sushi, které si v těhotenství odpírala, ale děti by to asi moc nepotěšilo. Ale kdo nezkusí, neví.
Pomazánky jsou skvělou studenou večeří pro děti
Víte, že se dá v podstatě vše rozmixovat ochutit a servírovat jako pomazánka? Sardinky v konzervě, zelenina, luštěniny, sýry, šunka, vejce atd. Můžete zkoušet osvědčené tipy nebo zkoušet zcela nové variace chutí. Třeba přijdete na nový recept. Vždycky můžete přidat bylinky, koření a ochucovadla. Ale pokud je to studená večeře pro děti, raději s mírou. Méně je více. Hlavně co se týká soli. Nezatížíte jim tolik ledviny. Navíc děti mají rádi čistou chuť, ještě nemají zkažené chuťové pohárky jako my. Tak se nesnažte to měnit, pokud to není nutné.
Většinou má každá rodina, tu svou pomazánku, kterou prostě miluje. Ale pokud tomu tak ještě u vás není nebo zatím nejste příliš zběhlé, přidáme pár tipů.
- Rybičková – Hojně je nabízena ve školkách. Nejčastěji se dělá ze sardinek. Stačí rozmixovat sardinky s máslem a cibulí, ochutit solí a pepřem a zakápnout citronem.
- Vaječná – Opět není příliš potřeba. Uvařte vejce natvrdo, přidejte lžíci jogurtu, lžičku plnotučné hořčice, sůl, pepř, špetku cukru a kapku octa. Vše promíchat a může se mazat.
- Šunková – Najemno nasekejte šunku. Nastrouhejte trochu tvrdého sýru. Přidejte lžíci majonézy a dochuťte. Hotovo.
- Červená řepa – Děti milují hlavně její barvu. Řepu uvařte, oloupejte a najemno nastrouhejte. Prolisujte česnek, přidejte lžíci jogurtu a dochuťte solí. Krásná růžová barvička.
Sendviče a wrapy se také hodí jako pokrm ke studené večeři pro děti
Někdy je třeba chuť na něco nazdobenějšího nebo hlad po větší porci. Pak sáhněte po bagetě či tortille a naplňte je tím, co máte rádi. Obojí můžete nechat tak anebo to můžete ještě povýšit na vaší level a zapéct v toustovači. Ale není to nutností. I tak to bude parádní studená večeře pro děti.
Na sendvič kupte menší bagetu, bagel, croassant, housku nebo rohlík. Rozkrojte napůl. Pokud chcete dětem trochu usnadnit práci s manipulací, jen je nakrojte, aby jedna strana zůstala nedotčená. V podstatě vytvoříte kapsu. A co do ní?
- Šunka, salám, nakrájená klobása
- Trhané maso z oběda, nakrájený řízek (strips)
- Zelenina, salát
- Sýr
Můžete dno bagety namazat máslem, položit na to kus šunky, baby špenát, sýr. Také se dá udělat sendvič z uvařeného vejce, polníčku, sýru a tatarky. Nebo můžete do něj nastrkat nakrájené avokádo, rajče a bazalku. Vypadá to pěkně na pohled a je to moc chutné. Ideální studená večeře pro děti.
Stejně pracujte s wrapem. Na tortilu naskládejte rozmačkané avokádo, natrhejte maso, zakápněte dipem třeba ze sušených rajčat, přidejte baby špenát, sýr a pevně zatočte. Poté rozřízněte napůl. Stejně jako do sendviče i zde si můžete přidat či odebrat cokoliv, co máte rádi. Fantazii se meze nekladou. Jednou přidejte zeleninu navíc, jindy zvolte výrazný sýr, v další zase ochuťte jinou omáčkou. Děti budou nadšené. Bude to ještě lepší než twister z KFC.
Za studenou večeři lze považovat i vyvážený salát
Ano, je pravda, že ne každé dítě ho jí. Pro některé je tam moc zeleného lupení. Ale stačí nabízet a časem se to poddá. Pokud k tomu dáte nějaké opečené pečivo, máte plusový bod navíc. Saláty ale nemusí být jen z natrhaného salátu. Také do nich se dá přidat zeleniny, ovoce, luštěniny, maso, uzeniny, sýry. Třeba takový salát s fetou je skutečnou pochoutkou.
- Salát s hruškou – Je trošku sladký, kyselý, tak akorát. Natrhejte římský salát, nakrájejte na jemno hrušku, vlašské ořechy, mozarellu a opečenou slaninu. Zakápněte dresinkem z jogurtu, česneku, soli, pepře a citronové šťávy. Promíchejte a nahoru můžete dát ještě hoblinky parmazánu. Uvidíte, že takový salát budou dělat boule za ušima.
- Zeleninový salát – Opět stačí nakrájet oblíbenou zeleninu. Přidat trochu balkánského sýru, piniové oříšku, pro zdravé tuky a dresink. Ten připravte z olivového oleje, medu, trochu plnotučné hořčice, balzamikového octa. Sůl nedávejte.
- Salát caprese – Opět velmi známý salát. Stačí tři ingredience. Mozzarella, rajče a bazalka. Nakrájejte je na plátky a prokládejte mezi sebou na talíři. Trochu osolte, opepřete, postříkejte olivovým olejem, balzamikem a zasypte hojně bazalkou. K tomu třeba opěčený toust. Už se mi sbíhají sliny.
Obložené chleby a talířky jsou také označovány za studenou večeři pro děti
Už vás nebaví jíst jen chleba s pomazánkou nebo s máslem a posypaný pažitkou? Tak ho nazdobte. Přidejte. Výbuch chutí v puse, pěkné na pohled, mnoho živin v jedné porci. Oblíbené jsou nejen chlebíčky, ale i jednohubky. Ideální jsou veky, nakrájené bagety či rohlíky na kolečka nebo rozpůlený krajíc chleba, když není po ruce nic jiného. Natřete je pomazánkou, máslem, tvarohem, lučinou, vlašským salátem, paštikou nebo i kečupem. Naskládejte na ně šunku, sýr, kolečko vajíčka natvrdo, kyselou okurku, kus kopru, olivy nebo třeba ocas ze sardinky.
Takový obložený chlebíček může sestávat z rybičkové pomazánky, kousek kopru a proužek červené papriky. Nebo jej namažte lučinou, stočte šunku do vějířku, přidejte vejce a okurku. Na jednohubky naneste hořčici, klobásky na kolečky, kus sýra a kostičku kapie. Můžete vyzkoušet i sýrovou pomazánku, kterou ozdobíte rajčetem a kolečkem mozzarelly.
A pokud vám dojde veškerá fantazie a není ani energie, udělejte to nejjednodušší, co je. Vezměte větší talíř, naložte na něj od každého trochu a nechte každého, ať si vybere, na co má chuť. Dejte na něj sýry, uzeniny, zeleninu, nějaký dip doprostřed a k tomu třeba natrhejte pita chléb či tortillu. Dobrou chuť!
A jakou studenou večeři nejčastěji připravujete u vás doma?