Mít pevné zdraví a pěknou postavu je snem nejednoho člověka. Tloušťka je strašákem dnešní doby. Takže kdo není od přírody dobře stavěný, drží dietu. A často řeší, zda je pečivo při dietě povoleno. Všelijaké mýty jsou již dnes skoro vyvráceny, ale pečivo je stále skoro smrtící potravinou číslo jedna. Jak to tedy je?
Dnes si čím dál tím víc lidé zakládají na aktivním způsobu života, pravidelném sportu a konzumací dobrých nutričně vyvážených zdravých jídel. Jenže ne každý má dobré spalování. Pak přichází na řadu dieta. Je spousta druhů. Makrobiotická strava, bezmasá, podle barvy, a také třeba velmi oblíbená nízkosacharidová, tedy dieta bez pečiva.
Přestat jíst pečivo při dietě a omezit sacharidy na minimum – je to cesta?
Zažitý mýtus hlásá, že pokud se zbavíte veškerých sacharidů, určitě zhubnete. Lidé tak začnou odsuzovat veškeré přílohy v podobě brambor a knedlíků, přestanou pít sladké nápoje, vyhýbají se sladkostem a slovní spojení – bílé pečivo a dieta je pro ně zakázané. Jenže to je chyba.
Stejně jako tuky, bílkoviny, proteiny a ostatní živiny a vitamíny jsou důležité pro běžný chod lidského těla, tak i sacharidy mají své nezastupitelné místo v jídelníčku. Není tedy správné je naprosto vynechat. Jen je třeba uvažovat, kolik jich člověk za den sní a zda jde o jednoduché či složené cukry.
Co způsobí vynechání pečiva při dietě
- Pokud se rozhodnete k jeho vyřazení, může skutečně ze začátku dojít k úbytku na váze. Jedná se ale o tuk? Ne, pouze se odvodníte. Budete sice lehčí asi o 3 kila, což se může hodit před plesem, kdy se chcete cítit dobře v plesové róbě, ale dlouhodobě jste nic nevyřešili. Spíše si zaděláváte na problém. Díky nižšímu příjmu sacharidů si tělo nastaví stopku a sníží se mu metabolismus. Takže budete hubnout mnohem pomaleji.
- Bez cukrů má mnoho lidí špatnou náladu, upadá do depresí, je ve stresu a to není zrovna dobrý výchozí psychický stav, který by vás popoháněl do hubnutí. Navíc ani na žádný výkon nebudete mít energii.
- Organismus je překyselen. Psychika upadá a začínají se ztrácet svaly místo tukových zásob. A nastává stav podobný abstinenčním příznakům. Po skončení diety tak hrozí, že se začnete přejídat nejen sladkým jídlem. Protože zakázané ovoce nejvíc chutná.
Konzumace pečiva při dietě
Jste přesvědčeni, že už do konce života nepozřete ani kousek křupavého voňavého pečiva? Nízkosacharidové diety (tedy jídelníček s všeobecně nízkým obsahem sacharidů, tedy i pečiva) sice rychle zabírají, ale nejsou dlouhodobě udržitelné. Raději se naučte, jaké pečivo je povolené, nebo co při dietě jíst místo pečiva.
V pečivu jde o použitou mouku. Kaloricky jsou na tom skoro všechny stejně, ale různě vás zasytí. Proto pokud máte možnost zapomeňte na bílé pečivo a nahraďte jej celozrnným, žitným, grahamovým anebo kváskovým. Ty mají dostatek minerálních živin, vlákniny a vitamínů. Sníte tak místo třech krajíců pouze dva a budete déle bez pocitu hladu.
Nejlepší při dietě je celozrnné a kváskové pečivo
Celozrnné pečivo je složeno minimálně z 80% celozrnné mouky. Stejně je tomu u žitného. Grahamové pečivo je složeno z bílé pšeničné a celozrnné mouky s vyšším obsahem otrub. Kváskové se připravuje z kvásku z žitné mouky.
Možná vás také napadne, že nejde úplně o dietní pečivo, protože je plné lepku. Což je gluten, respektive kombinace dvou bílkovin gliadinu a gluteninu. Lepek může být pro některé lidi těžko stravitelný. Je bezlepkové pečivo dietní? Neobsahuje tolik vitamínů a stopových prvků jako jiné, ale zase má více tuků a sacharidů. Takže při něm nezhubnete tak, jak si představujete. Nechte jej celiakům a vy si kupte něco jiného.
Co jíst místo pečiva při dietě? Jak jej nahradit?
Pokud si přeci jen chcete zpestřit jídelníček a nejíst k snídani a večeři stále to samé, můžete do vaší kuchyně propašovat i jiné potraviny. Nejen, že tedy nahradíte denně jednu dávku pečiva, ale budete si užívat i jiné chutě a inspiruje vás to k vyzkoušení jiných receptů.
- Kukuřičné tortilly – Jsou plné vlákniny. Navíc jsou bezlepkové. Nezatěžují tak střeva se složitým trávením. Můžete je smotat do wrapu, udělat z nich sendvič, hamburger anebo ji použít jako základ pro pizzu.
- Listy salátu, hlávkového zelí, kapusty – Všechna tato zelenina se může použít stejně jako tortilla, ale je téměř bez kalorií. Do listů dokážete zabalit masové směsi, další zeleninu, můžete je natírat pomazánkami nebo používat místo krekrů k namáčení do různých omáček.
- Zelenina – Lilek, cuketa, batát, paprika, houba. To vše můžete použít místo chleba. Stačí dobře nakrojit. Veškerá zelenina si rozumí s ostatními chutěmi. Nebojte se netradičních receptů, kdy máte hamburger složený z plátků lilku a masa.
- Zeleninové placičky – Květák, brokolici, batát lze povařit a nasekat najemno. Když přidáte bylinky, vejce a trochu sýru můžete z nich upéct placičky. Jsou chutné, zdravé a mají nízký obsah sacharidů.
- Obiloviny – Ač se to může zdát k nevíře, zkuste svůj jídelníček obohatit o jáhly, quinou, pohanku a kuskus. Nejen že jsou málo kalorické, ale dokážou tělo zbavit toxinů a dodávají mu mnoho potřebných živin a minerálů.
Jaké zkušenosti s pečivem máte vy? Zabralo vám při dietě jeho vynechání nebo jste přesedlali na zdravější verzi? Napište nám.