21 května, 2021

Rýžový olej: V čem je lepší než klasický olej?

Pro někoho novinka, pro jiného již zavedený stálý produkt v jeho kuchyni. Rýžový olej je plný dobrých tuků, pomáhá omezit možné riziko vzniku rakoviny, snižuje krevní cholesterol a má vysoký kouřový bod. Tudíž je skvělý ke smažení. Vypadá tedy jako zdravý olej, je to však pravda? Podíváme se podrobněji na jeho složení, vlastnosti a možnosti použití. 

Jak se rýžový olej získává 

Olej se lisuje z otrub rýže. Tedy z obalu, které je kolem každého zrnka rýže. Tento olej je dobře stravitelný a svým složením je prospěšný. Určitě by ve vaší kuchyni neměl chybět! 

Rýže je základem rýžového oleje.
Rýže je základem rýžového oleje. Zdroj: Pixabay.com

Složení rýžového oleje 

Pokud se podíváte na svou kuchyni, jaký olej najdete? Nejspíše slunečnicový na smažení a tradiční české pokrmy a olivový olej, který využíváte do salátů. Pokud se zajímáte o zdravé stravování a máte rádi pestrou kuchyni, nejspíš máte po ruce i další typy rostlinných olejů, jako je kokosový tuk, avokádový, lněný nebo třeba sezamový. Víte však, že můžete velmi dobře použít i rýžový olej, který je přímo skvělý na smažení? Milují jej díky tomu v zemích Asie a v Japonsku. Díky vysokému kouřovému bodu se nepřepaluje a jídlo tak nezíská nelibou chuť a barvu. Nejspíš znáte rýžový sirup, které je výborný jako přírodní sladidlo, je tedy na čase poznat i rýžový olej.

Rýžový olej obsahuje hodně vitamínu E, B a A, velké množství omega-6 mastných kyselin a je přírodním antioxidantem. Díky tomu zachycuje velké množství volných radikálů, ultrafialové záření a zpomaluje stárnutí. To však neznamená, že se do něj začnete nakládat ve vaně. Najdete jej hlavně v dětské kosmetice a v přípravcích na opalování. 

Použití rýžového oleje 

Určitě jej využijete v kuchyni. Pokud máte rádi řízky, smažený květák, ryby, mořské plody, houby, smažené nudle a další chuťovky, co se připravují na pánvi, je skvělým kandidátem. Jídla s ním budou výborná. Zapomeňte na černé řízky ze slunečnicového oleje.  

Rýžový olej je skvělý na smažení.
Rýžový olej je skvělý na smažení. Zdroj: Pixabay.com
  • Výborný na přípravu časově náročných pokrmů smažením anebo delším dušením. 
  • Skvěle si rozumí jak s masem, převážně s kuřecím, tak se zeleninou
  • V Asii je velice populární. Prakticky téměř všechny jejich jídla jsou připravována na rýžovém oleji.
  • Je také vhodný k použití u přípravy omáček a domácí majonézy. Nežlukne a nezdrcuje se
  • Pokud chcete okořenit zálivku do salátu nebo máte chuť na trochu exotiky, použijte jej i ve studené kuchyni. V salátu bude výtečný.  
  • Dá se používat i u pečení. Při té se potraviny také pečou dlouho a hrozí připálení. S rýžovým olejem se vám to nestane. 
  • Je vhodný u redukčního jídelníčku a různých úpravách stravy, jako je třeba ketodieta.

V našich obchodech je rozšířen italský rýžový olej Basso. Nejčastěji jde o 500 ml láhev, která se doporučuje skladovat v suchu a temnu. Cena rýžového oleje se pohybuje okolo 100 Kč

Rýžový olej a jeho účinky na zdraví 

Každá potravina svým složením nějakým způsobem ovlivňuje lidské zdraví. Může to být v pozitivním, ale i v negativním smyslu. Vždy jde o množství. Prakticky je málo potravin, který by po požití ihned uškodily. Vždy se v podstatě jedná o dlouhodobý příjem většího množství. Avšak toho se u této potraviny obávat nemusíte. Při pravidelném konzumu rýžového oleje jsou jeho účinky na zdraví značné.

  • Redukuje volné radikály. 
  • Vitamín E zase zpomaluje proces stárnutí. 
  • Má skvělé regenerační a uklidňující účinky. 
  • Využívá se k prevenci kardiovaskulárních chorob.
  • Dlouhodobou konzumací snižuje riziko vzniku rakoviny. 
  • Snižuje cholesterol v krvi a zároveň zvyšuje průtok krve. 
  • Má čistící schopnosti. Tento přirozený antioxidant pomáhá udržet tělo v optimální zdravotní kondici. 

Rýžový olej lisovaný za studena 

V běžném kamenném obchodě není moc k vidění. Extra virgin, tedy lisovaný panenský olej, je tím nejčistším produktem. V běžném supermarketu je k dostání spíše průmyslově zpracovaný rafinovaný olej, který je tepelně upravován, a tím ztratí cenné živiny. Výborný panenský olej lisovaný za studena tak často musíte hledat ve specializovaných e-shopech nebo v obchodech se zdravou výživou.  

Extra virgin rýžový olej má delikátní chuť, světle hnědou barvu a je prakticky bez zápachu. Dá se tedy použít do všech pokrmů, kde není třeba výrazné chuti anebo naopak je žádaná, aby nepřebyla ingredience v jídle. Přidává se také tam, kde je nutné doplnit výživné látky, především dávku vitamínů. 

V obchodech jsou hlavně rafinované oleje, kde se olej formuje rafinací a tím přichází o značnou část živin. Panenský rýžový olej se získává prvním lisováním. Nazývá se to presování a je bez použití chemických přísad. Výsledek je lisovaná šťáva z čistých otrub a slupek rýže. Tento typ oleje má vysokou hladinu nutričních hodnot. Jaké jsou jeho další vlastnosti?

  • Má vysoké množství gamma-oryzanolu, který má anabolické účinky, zvyšuje hladinu testosteronu, pomáhá buňkám k růstu, snižuje cholesterol v krvi a uvolňuje endorfiny, takže pomáhá snižovat míru stresu v životě. V extra virgin oleji je ho mezi 200–900 mg na 100 g oleje. 
  • Také je plný fytosterolů a polyfenolů, které chrání před civilizačními chorobami jako jsou kardiovaskulární onemocnění a rakovina. 
  • Kouřový bod je okolo 200–215 °C, takže se nepřepaluje. 

Rýžový olej v kosmetice 

Tento velmi výživově cenný přírodní olej s vysokým obsahem vitamínu E, který prospívá naší kůži, je jako stvořený, aby byl používaný v kosmetice. Najdeme jej hojně v dětské kosmetice a v přípravcích pečující o naše vlasy a kůži. 

  • Pokud jej budete používat pravidelně, porostou vám vlasy před očima. Podporuje totiž jejich zdravý růst, stimuluje vlasové kořínky. Všichni s lysinami nebo pleší by jej tak měli nekompromisně zařadit do svého jídelníčku. 
  • Co se týká výživy vlasové kštice, předchází i brzkému šedivění vlasů. 
  • Vyživuje nejen vlasy, ale díky vysokému obsahu vitamínu E má pozitivní vliv na pevnost nehtů a řas. 
  • Je jemný a šetrný k pleti. Má hypoalergenní účinky, zklidňuje. Proto se často používá v kosmetice pro děti.  
  • Má schopnost regenerace kůže.  
  • Pravidelným mazáním kůže krémy s přídavkem rýžového oleje získáte hebkou, vláčnou a jemnou pokožku. 
  • Obsahuje látku skvalan, která pomůže zachovat mladistvý vzhled vaší pokožky. Bojuje totiž proti jejímu stárnutí. 
  • Chrání pokožku před ultrafialovým složením. Často bývá přidán do opalovacích krémů i do přípravků po opalování.  
  • Výborně se roztírá a vstřebává. Nezanechává mastný film. 
Rýžový olej si poradí s dermatologickými obtížemi kůže.
Rýžový olej si poradí s dermatologickými obtížemi kůže. Zdroj: Pixabay.com

Rýžový olej v kosmetice je hlavně doporučován pro suchou zralou pleť. Pomáhá kůži zpevňovat, vyhlazuje jemné vrásky, dodává ji vláhu a pružnost. A také srovnává barevný tón pokožky. Účinně bojuje proti vytváření barevných skvrn. Používá se i jako aromatické oleje 

Jak se olej používá v péči o tělo a vlasy 

Dá se jednoduše použít jako slabý opalovací krém. Můžete jej volně rozetřít na pleť i pokožku, dobře se vsakuje. Pokud máte svůj oblíbený oční, pleťový nebo tělový krém, ale hůře se vám roztírá, pak jej v dlani smíchejte s pár kapkami rýžového oleje a jeho konzistence se zjemní. Máte křehké, suché nebo polámané vlasy? Dejte jim zábal. Vetřete olej do konečků vlasů a do pokožky hlavy. Zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň hodinu působit. Zábal můžete vylepšit přidáním jílu. Smíchejte jíl, olej a naneste na postižená místa. Můžete jí aplikovat na vlasy, pleť nebo klidně na suché lokty a kolena.  

Rýžový olej je nápomocný i při řešení dermatologických problémů. Snižuje projevy akné, ekzémů a různých vyrážek. Tím, že se naučíte kupovat kosmetiku s rýžovým olejem budete mít menší svědivost pokožky, sníží se zarudnutí, pigmentové skvrny se zjemní a pokožku bude na pohled i na dotek zdravější. Nejjednodušší je však zakoupit čistý panenský olej a ten po kapkách přidávat do krémů, šamponů a jídel. Vydrží vám dlouho. 

Využíváte rýžový olej v kuchyni nebo v koupelně? A preferujete čistou podobu nebo spíše jako složku krémů? 

About the Author: Sandra Franerová

Jsem maminka, žena mnoha zájmů. Copywriterka na volné noze. Dělám to, co mě baví.