11 srpna, 2022

Co je to pracharanda a k čemu slouží? 

Možná i vy jste v kuchyni vyzkoušeli ledacos. Víte, co to je pracharanda? Jde o surovinu, která vaše pokrmy vystřelí do oblak chutí, povýší je na něco mnohem zdravějšího a obohatí váš jídelníček. Je totiž dobré zkusit vybočit ze zajetých kolejí a vyzkoušet něco nového. Nebo něco starého? Jak to s tou pracharandou vlastně je. 

Domácí kuchyně, to je pojem, který má každá hospodyně pevně ve svých rukou. Má své zajeté recepty, kterých se drží a ví, že s nimi vždy uspěje. Jenže ne každého baví neustále jíst sekanou v sobotu a kuře v neděli. Občas to chce udělat alespoň malou změnu. Nemusíte hned vystrojit pětichodové menu ani nakoupit extra drahé ingredience. Stejně se s tím budete patlat tři hodiny a ve výsledku to budete jíst jen vy z lítostí nad svým časem a penězi. Ani ten pes to nepozře a děti při pohledu do talíře utíkají od stolu. Zkuste na to jít od lesa.  

Cukr lze snadno nahradit pracharandou 

Stačí malá změna. Třeba upravit postup, pozměnit jednu surovinu nebo naopak přidat a máte hned nové jídlo. Lépe se přijme něco odzkoušeného jen s malou obměnou než úplně nové jídlo. Většinou se upravují pochutiny a dochucovadla. Takže sůl a pepř obohatíte novými bylinkami, maso potřete sádlem namísto olejem, cukr nahradíte sladidlem a do salátu přimícháte oříšky.  

Zrovna zmíněný cukr jde krásně zaměnit. Nejspíš už znáte přírodní sirupy, třeba datlový, a slady, kterými jídlo osladíte bez obav o svůj zdravotní stav. Běžně se používají i náhražky typu sacharin, a pokud bílý rafinovaný cukr nahradíte třeba třtinovým, palmovým nebo jakýmkoliv jiným, také si pochutnáte. Stejně tak jej lze v receptu přepsat na pracharandu

Z kterého ovoce se připravuje pracharanda 

Pracharanda je sladidlo z hrušek. Používalo se již kdysi, když ještě v obchodech police nepraskaly pod pytlíky s cukry. Používala se před stovkami let. A dnešní kuchaři opět obnovují její zapomenuté kouzlo. Jídlu dodá chuť, vůni i strukturu.  

sladidlo z hrušky
Z hrušek se dá vyrobit zdravá náhražka cukru tzv. Prachanda. Zdroj: Pixabay.com

Proč zrovna hrušky? Mají delikátní sladkou chuť. Mají ji rádi děti i dospělí. Pracharanda okouzlila svou jednoduchostí a využitelností generace před námi a nyní dostává další šanci. Patří přesně k těm zapomenutým surovinám, které je dobré znovu obnovit stejně jako je tomu třeba u uhlířiny. 

Pracharanda recept 

Pracharanda je také známá jako prachanda. Pokud však o ni stojíte, musíte si připravit domácí pracharandu. V obchodě ji neseženete a možná by ani netušili, co vlastně požadujete. Dříve se používali i sušené kdoule nebo oskeruše. Z hrušek je však nejlepší.  

Recept na pracharandu je velmi snadný.  

  • K výrobě se užívají převážně plané hrušky, ty malinké. Ideálně ne příliš přezrálé, neoťukané, neshnité. 
  • Usuší se podobně jako křížaly. Takže je můžete nakrájet na plátky nebo na větší kousky. Někdo vytahuje jadřince a pecky, jiný nechává. Tady je to o preferenci chuti. Než je začnete zpracovávat, musíte je zbavit veškeré vlhkosti. Mohli by začít plesnivět. 
  • Poté se nadrtí ve hmoždíři, nasekají nebo namelou. Záleží na požadované konzistenci. Lze k nim přisypat skořici, ale podle nás je čistá univerzálnější. Jiné koření lze přidat kdykoliv do odebraného vzorku. 
  • Takto zpracovaná pracharanda vydrží i dva měsíce. V podstatě po jejich sezoně. Celé toto období vám vaše zdraví poděkuje. 

Kde všude pracharandu přidat 

A kam ji vlastně použít? Když prášek zamícháte do mléka, pochutnáte si na vydatné kaši. Jestliže ji zalijete, máte lahodný nápoj podobný ovocnému čaji. Stejně se připravuje i šípkový čaj? Můžete ji taky nasypat na sladké knedlíky podobně jako se přidává strouhaný perník. Prachandu lze využít i jako základ ve štrůdlu pod jablky. Nasaje do sebe šťávu a dezert bude křupavý a nepodmáčený. Hodí se do drobenky, na koláče, šišky s mákem, frgály, knedlíky a někdo si ji přidává i do kávy, která získá lahodnou hruškovou příchuť. 

švestkové knedlíky s prachandou
Knedlíky posypte prachandou se skořicí a máte výbornou lahůdku. Zdroj: Pixabay.com

Na internetu nebo e-shopech se můžete setkat i s užitím k dochucení omáček a polévek. Tam se však sype pracharanda polévková, která je směsí sušené zeleniny, stejně jako vegeta. 

Užíváte ve vaší kuchyni nějakou neobvyklou surovinu? 

Jsem maminka, žena mnoha zájmů. Copywriterka na volné noze. Dělám to, co mě baví.