kynutý makový závin

Taky jste jako malí měli tak moc rádi všemožné záviny? Ať už ty makové, tvarohové, jablečné nebo třeba ořechové. Já je vždy milovala. A i přesto, že se teď stravuji zdravěji, tak jsem se o tyto dobroty nechtěla ochudit. Proto jsem vytvořila tento recept na kynutý makový závin, který si doufám zamilujete i vy. Jelikož je kynuté, budete na tento recept na závin potřebovat o trochu více času než na záviny z těsta listového. Za ten výsledek to ale stojí!

Na kynutý makový závin budeme potřebovat:

TĚSTO

  • 100ml mléka
  • 5g třtinového cukru
  • 4g sušeného droždí
  • 30g másla
  • 160g špaldové mouky

NÁPLŇ

  • 75g máku
  • 120ml mléka
  • 45g xylitolu
  • 15g rozinek

Postup přípravy:

  1. Do vlažného mléka dáme cukr a droždí a necháme na teplem místě vzejít kvásek.
  2. Přidáme rozpuštěné máslo, mouku a vypracujeme těsto.
  3. Necháme kynout.
  4. Mák dáme do misky, spaříme horkým mlékem, dáme xylitol a rozinky.
  5. Těsto rozválíme, dáme náplň, zavineme, potřeme vajíčkem a dáme péct na 170°C dozlatova.

Co vy a záviny? Pokud si je čas od času taky rádi upečete stejně jako já, zkuste i můj recept na jablečný závin, který je také ze špaldové mouky.

Přeji dobrou chuť, Monika 🙂

Sledujte mě na Instagramu pro další tipy a triky 👉 Můj Instagram