Taky jste jako malí měli tak moc rádi všemožné záviny? Ať už ty makové, tvarohové, jablečné nebo třeba ořechové. Já je vždy milovala. A i přesto, že se teď stravuji zdravěji, tak jsem se o tyto dobroty nechtěla ochudit. Proto jsem vytvořila tento recept na kynutý makový závin, který si doufám zamilujete i vy. Jelikož je kynuté, budete na tento recept na závin potřebovat o trochu více času než na záviny z těsta listového. Za ten výsledek to ale stojí!
Na kynutý makový závin budeme potřebovat:
TĚSTO
- 100ml mléka
- 5g třtinového cukru
- 4g sušeného droždí
- 30g másla
- 160g špaldové mouky
NÁPLŇ
- 75g máku
- 120ml mléka
- 45g xylitolu
- 15g rozinek
Postup přípravy:
- Do vlažného mléka dáme cukr a droždí a necháme na teplem místě vzejít kvásek.
- Přidáme rozpuštěné máslo, mouku a vypracujeme těsto.
- Necháme kynout.
- Mák dáme do misky, spaříme horkým mlékem, dáme xylitol a rozinky.
- Těsto rozválíme, dáme náplň, zavineme, potřeme vajíčkem a dáme péct na 170°C dozlatova.
Co vy a záviny? Pokud si je čas od času taky rádi upečete stejně jako já, zkuste i můj recept na jablečný závin, který je také ze špaldové mouky.
Přeji dobrou chuť, Monika
Sledujte mě na Instagramu pro další tipy a triky Můj Instagram