zdravý rebarborový koláč

Tentokrát jsem si opravdu přála, aby se mi to povedlo, protože můj muž miluje rebarborový koláč jak ho dělá moje mamka. Já ale chtěla něco zdravějšího a jelikož se mi nedaří kynutá těsta, tak i něco nekynutého. A naštěstí se tento zdravý rebarborový koláč opravdu povedl. Kdo nechce používat xylitol, může ho nahradit jiným sladidlem.

Na zdravý rebarborový koláč budeme potřebovat:

  • 500g rebarbory
  • 2 vejce
  • 50g xylitolu
  • 25g másla
  • 200g bílého jogurtu
  • 100ml mléka
  • 120g špaldové hladké mouky
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 30g čekankového sirupu

Na drobenku

  • 70g mletých ovesných vloček
  • 40g másla
  • 40g xylitolu

Postup přípravy:

  1. Rebarboru oloupeme, nakrájíme na kostičky a chvilinku povaříme ve vodě.
  2. Žloutky ušleháme s xylitolem.
  3. Přidáme rozpuštěné máslo a promícháme.
  4. Dáme jogurt, mléko a sirup a opět promícháme.
  5. Přidáme mouku a kypřící prášek.
  6. Vyšleháme bílky a opatrně vmícháme do těsta.
  7. Plech (já použila dortovou formu, ale doporučuji spíše ten plech), vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  8. Vlejeme těsto a na něj dáme okapanou rebarboru.
  9. Posypeme trochou xylitolu, aby to nebylo tolik kyselé.
  10. Uděláme drobenku a posypeme.
  11. Pečeme na 180°C dozlatova.

Máte rádi drobenkové koláče? V tom případě by vám neměl uniknout ani tento recept na koláč s ovocem a drobenkou.

Přeji dobrou chuť, Monika 🙂

Sledujte mě na Instagramu pro další tipy a triky 👉 Můj Instagram