Tento recept na perníčky ze špaldové mouky peču už několik let. Dá se říct, že je bez cukru. Ovšem bez cukru, jako takového. Používám k oslazení med. Napadlo mě vyměnit med za čekankový sirup, ale nechtěla jsem experimentovat a šla raději na jistotu, však ono se to s trochou medu nezblázní.
Na perníčky ze špaldové mouky budeme potřebovat:
Z této dávky vám vyjdou 3-4 plechy perníčků.
- 300g hladké špaldové mouky (lze přimíchat i celozrnnou, ale větší část by měla tvořit hladká)
- 1 vejce
- 100g másla
- 4 větší lžíce medu
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
Postup přípravy:
- Ze surovin vypracujeme těsto.
- Pokud máme čas, necháme odležet, dá se s ním ovšem pracovat ihned.
- Vykrojíme si požadované tvary.
- Před pečením lehce potřeme vodou.
- Pečeme na 175°C na horkovzduch cca 7 minut.
- Když budeme péct zbytečně dlouho, perníčky nebudou tak měkké.
- Po upečení potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vsáknout.
Tak co, zkusíte tyto špaldové perníčky? Pečete i vy nějaké zajímavé zdravé vánoční cukroví? Podělte se s námi.
Přeji dobrou chuť, Monika
Sledujte mě na Instagramu pro další tipy a triky Můj Instagram