Tentokrát jsem si opravdu přála, aby se mi to povedlo, protože můj muž miluje rebarborový koláč jak ho dělá moje mamka. Já ale chtěla něco zdravějšího a jelikož se mi nedaří kynutá těsta, tak i něco nekynutého. A naštěstí se tento zdravý rebarborový koláč opravdu povedl. Kdo nechce používat xylitol, může ho nahradit jiným sladidlem.
Na zdravý rebarborový koláč budeme potřebovat:
- 500g rebarbory
- 2 vejce
- 50g xylitolu
- 25g másla
- 200g bílého jogurtu
- 100ml mléka
- 120g špaldové hladké mouky
- 1/2 kypřícího prášku
- 30g čekankového sirupu
Na drobenku
- 70g mletých ovesných vloček
- 40g másla
- 40g xylitolu
Postup přípravy:
- Rebarboru oloupeme, nakrájíme na kostičky a chvilinku povaříme ve vodě.
- Žloutky ušleháme s xylitolem.
- Přidáme rozpuštěné máslo a promícháme.
- Dáme jogurt, mléko a sirup a opět promícháme.
- Přidáme mouku a kypřící prášek.
- Vyšleháme bílky a opatrně vmícháme do těsta.
- Plech (já použila dortovou formu, ale doporučuji spíše ten plech), vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Vlejeme těsto a na něj dáme okapanou rebarboru.
- Posypeme trochou xylitolu, aby to nebylo tolik kyselé.
- Uděláme drobenku a posypeme.
- Pečeme na 180°C dozlatova.
Máte rádi drobenkové koláče? V tom případě by vám neměl uniknout ani tento recept na koláč s ovocem a drobenkou.
Přeji dobrou chuť, Monika
Sledujte mě na Instagramu pro další tipy a triky Můj Instagram